Een gezond paard begint bij goede kennis

Je paard aan laten komen met bietenpulp

dec. 03, 2022

Je paard aan laten komen met bietenpulp

Bietenpulp wordt vaak gezien als DE dikmaker. Om deze rede zijn sommige eigenaren bang om het toe te voegen aan het rantsoen van paarden die juist niet aan moeten komen. Is het waar dat paarden aankomen van bietenpulp?


Onderzoek de oorzaak van overgewicht

Op het moment dat je je paard wilt laten aankomen is het belangrijk om eerst te onderzoeken waarom je paard te mager is. Lees hier de redenen voor een te mager paard. In dit artikel gaan we er even vanuit dat je paard geen overschotten heeft, en geen drastische tekorten maar wel een tekort aan vetjes en spiermassa.


Meer energie (EWPa) en eiwitten toevoegen

Om aan te komen heeft je paard meer energie (calorieën) en eiwitten nodig. Bietenpulp bevat deze twee eigenschappen waardoor bietenpulp zeker een toevoeging kan zijn aan het rantsoen van je paard! Daarnaast bevat het ook nog eens goede vezels wat een positieve werking heeft op de darmen.


Let op de hoge energiegehalte!

Bietenpulp bevat goed opneembare energie. Een gehalte wat vergelijkbaar is met haver! Hierdoor kan het dus zijn, dat wanneer je je paard veel bietenpulp voert, hij ook een stukje explosiever wordt.


Ga niet voor een snelle aanpak

Daarnaast is het sowieso niet slim om voor een snelle aanpak te gaan. Voeg eerst een kleine hoeveelheid (ca 500gram) per dag aan bietenpulp toe aan het rantsoen van je paard en bekijk het resultaat na 4 weken.

Geef je meer bietenpulp? Let dan op de scheve calcium en fosfor verhouding!

 

Bietenpulp is niet altijd een dikmaker 

Bietenpulp is zeker niet altijd een dikmaker. Bietenpulp kan juist in veel gevallen een super mooie aanvulling zijn. Hierbij kun je denken aan oudere paarden met een slechter gebit, of paarden die een eiwit en energiearm ruwvoer tot hun beschikking hebben. In deze rantsoenen zorgt bietenpulp niet voor extra vet maar voor de aanvulling van tekorten.


Laat je begeleiden tijdens het aankomen in gewicht

Wanneer je je paard aan wilt laten komen heb je met meerdere facetten te maken waardoor het heel waardevol is om hierbij advies in te winnen en je eventueel zelfs te laten begeleiden. Het gaat immers om de gezondheid van je paard!


door duda-wsm 03 dec., 2022
Als je nog nooit van deze termen hebt gehoord dan ben je momenteel heel nieuwsgierig met de link naar de paardenvoeding. ALA, EPA en DHA zijn omega 3 vetzuren. Vetzuren die essentieel zijn voor je paard. Er zit alleen een groot verschil in de verteerbaarheid Je hebt 3 typen omega 3 vetzuren ALA = Alfalinoleenzuur en is plantaardig. EPA= Eicosapentaeenzuur DHA = Docosahexaeenzuur Deze laatste twee komen met name voor in vette vis. De vertering van plantaardige en visolie is anders Om plantaardige vetzuren (ALA), zoals lijnzaadolie op te nemen moet het paard dit eerst omzetten naar EPA en DHA. Hierdoor gaat er veel voedingsstoffen verloren waardoor er uiteindelijk maar 5-10% overblijft wat je paard kan gebruiken. Visolie is al EPA of DHA waardoor dit niet meer omgezet hoeft te worden maar direct opgenomen kan worden door het lichaam. Dit maakt visolie zoals zalmolie een goede toevoeging aan het rantsoen van je paard. 
Share by: